Leestijd: 4 minuten
Zeven speerpunten voor kabelwartel keuze
Er zijn honderden verschillende soorten kabelwartels beschikbaar. Die juiste keuze is van veel factoren afhankelijk en luistert heel nauw. Hoe kiest u de wartel uit die voldoet aan de eisen in uw specifieke situatie? Met behulp van de volgende zeven speerpunten kunt u bepalen welke kabelwartel voor uw installatie geschikt is.
1. Welke klimatologische omstandigheden gelden er in de omgeving?
Is uw kastsysteem een binnen- of een buitenopstelling? Systemen die buiten staan, worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden; uw kabelwartel moet dan bijvoorbeeld bestand zijn tegen uv-straling, regen, nevel of zoutinwerking. Daarnaast is het van belang welke temperaturen zich voordoen in de omgeving van de kabelwartel. Kies een wartel die bestand is tegen de juiste weeromstandigheden en het juiste temperatuurbereik heeft.
2. Staat de kabel onder trekspanning?
Sta er bij stil of een kabel dynamisch of statisch belast is. Moet de kabel kunnen meebewegen? Staat er spanning op de kabel? In principe is een standaardwartel zeer stevig, maar wanneer er trekspanning op een kabel staat, is het verstandig om te kiezen voor extra borging. Wartels die extra trekontlasting bieden kunt u herkennen aan de code M2.
3. Welke externe objecten komen op de kabelwartel af?
Welke vreemde voorwerpen, in de breedste zin van het woord, kunnen de kabelwartel aanraken of indringen? Het kan hierbij gaan om aanraking van handen, gereedschap, andere bedrading of machines, maar ook stof of water. Denk ook na over onderhoud: moet een wartel chemisch of met een hogedrukspuit gereinigd kunnen worden? Mag stof zich hechten?
Elke wartel is met een IP-beschermklasse gecertificeerd. Met behulp van de IP-code kunt u de wartel kiezen bestendig tegen de omstandigheden in uw specifieke situatie.
4. Is er sprake van elektromagnetische compatibiliteit?
In een omgeving met verschillende elektronische componenten kunnen storingen ontstaan door elektromagnetische compatibiliteit (EMC). De kabel kan bijvoorbeeld een ongewenste antennewerking vertonen. Om dit te voorkomen, gebruikt u EM-compatibele kabelwartels. Deze bieden demping en een speciale afscherming van de kabel tegen EMC-invloeden. Let op dat ook de inzetstukken en eventueel andere toebehoren bescherming bieden tegen EMC.
5. Is er in de omgeving een risico op explosies?
Installeert u de kabelwartel in een gasrijke of stoffige omgeving met een risico op explosies, zoals op olie- of boorplatforms, of in een papier- of verffabriek? Gebruik dan altijd een wartel uit het Ex-bereik. Deze explosiebestendige kabelwartels zijn gemaakt van niet-geleidend materiaal en voorzien van alle vereiste veiligheidscertificaten. Wanneer de kabelwartel wordt gebruikt in een omgeving zonder explosiegevaar, kiest u een kabelwartel uit het standaardbereik.
6. Welke normen gelden er in de omgeving waar de installatie wordt geplaatst?
Afhankelijk van de bestaande wet- en regelgeving in een land, kunnen de eisen waaraan uw kabelwartel moet voldoen verschillen. In de Verenigde Staten zijn de veiligheidseisen en protocollen bijvoorbeeld veel strenger dan in Europa en is de norm voor schroefdraad van de kabelwartel het NPT-type; in de rest van de wereld is sinds 2003 de metrische schroefdraad de standaard. Niet alleen per land, maar ook per branche kunnen verschillende regels gelden. In de foodindustrie zijn heel andere regels van kracht dan in de maritieme sector. Houd bij de keuze van uw kabelwartel dus rekening met de normen, wet- en regelgeving in de omgeving waarin u de wartel nodig heeft.
7. Controleer het materiaaltype van de wartel
Kabelwartels zijn beschikbaar in verschillende materialen; kunststof, messing, vernikkeld messing en RVS. Als u vraag 1 t/m 6 heeft beantwoord, komt u in principe vanzelf tot de geschikte materiaalkeuze van uw wartel.
De standaardvariant bestaat uit kunststof. Wanneer een wartel bestand moet zijn tegen weersinvloeden, heeft u waarschijnlijk messing of vernikkeld messing nodig. Moet een wartel ook nog tegen bijvoorbeeld zoutinwerking, chemische stoffen en corrosie kunnen, komt u waarschijnlijk uit bij de RVS-variant. Check altijd of het materiaal van de wartel inderdaad voldoet aan de eisen in uw situatie.
Heeft u vragen over kabelwartels of wilt u liever samen met onze productspecialist doornemen welke wartel in uw situatie geschikt is? Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer (0316) 59 16 60 of mail naar sales@rittal.nl.
Reactie (2)
Willem | 23 maart 2021
Mogen messing wartels gebruikt worden in combinatie met een Inox kast ?
Edgar Hoogakker | 25 maart 2021
Goedemorgen Willem Bij het toepassen van verschillende metalen die met elkaar in contact komen bestaat de kans op galvanische corrosie. Er ontstaat een potentiaalverschil tussen de verschillende metalen waardoor er een kleine stroom gaat lopen. Het minst edele metaal wordt hierdoor aangetast. Dit verschijnsel zal ontstaan als gevolg van vocht in de omgeving door bv. lucht of water enz. De Hummel wartels zijn messing vernikkeld, en deze laag zorgt voor een extra bescherming waardoor de kans op galvanische corrosie minimaal is. Uiteraard adviseren we in een RVS behuizing ook een RVS wartel toe te passen, omdat we vaak niet weten onder welke omstandigheden deze opstelling gebruikt wordt. Met vriendelijke groet, Edgar Hoogakker Rittal B.V.