Leestijd: 5 minuten

Bepacom brengt duurzaamheid in praktijk met Rittal VX25

Kastsystemen

Meer nog dan overheids- en stimuleringsmaatregelen zijn het de strategische keuzes van familiebedrijven die de verduurzaming van Nederland vooruithelpen. Bepacom is zo’n familiebedrijf dat consistent voor duurzaamheid kiest. Al vele jaren ontwikkelt dit engineering-, paneelbouw- en installatiebedrijf elektrotechnische installaties voor duurzame toepassingen, en al even lang maken zij daarbij gebruik van Rittal producten.

Wat zijn de overwegingen van familiebedrijven om in een duurzamere toekomst te investeren? Bepacom oprichter en directeur Willy Kemper kijkt verder vooruit dan menig beleidsmaker of manager van een beursgenoteerde onderneming, ook omdat hij de leiding van zijn bedrijf te zijner tijd aan zijn zoon Herwin zal overdragen. Onlangs investeerde Bepacom opnieuw in een duurzame toekomst door een volledig energieneutraal bedrijfsgebouw voor haar eigen vestiging te realiseren. De daarvoor nodige elektrotechnische installaties bracht Bepacom onder in Rittal VX25 kasten.

Willy Kemper, Algemeen Directeur Bepacom: “Dit eerste CO2-neutrale bedrijfspand van Raalte is op de groei gebouwd en op onze toekomstige ontwikkeling voorbereid. Voor het winnen van aardwarmte hebben we hier 42 bronnen van 50 meter diep aangelegd. We produceren ook ons eigen warmwater door restwarmte uit onze serverruimte met een warmtepompboiler om te zetten in warm tapwater voor de keuken en de douche- en wasruimte voor de medewerkers. Ook alle elektriciteit die we gebruiken wekken we zelf op. Er ligt voor 100.000 kwH aan pv-panelen op het dak. En uiteraard is het gehele pand geweldig goed geïsoleerd.”

Er ligt voor 100.000 kwH aan pv-panelen op het dak.

Energieoverschot

Uit alle eerste berekeningen blijkt dat Bepacom op weg is om het eerste volledig energieneutraal opererende installatiebedrijf van Nederland te worden. Willy Kemper: “Om in de toekomst nog minder van het elektriciteitsnet afhankelijk te zijn willen we het energieoverschot van de zomer in eigen accu’s opslaan voor gebruik in de winter. De ontwikkeling van accu’s staat echter nog in de kinderschoenen – daarom wachten we daar nog even mee. Dit soort investeringskeuzes neem je niet zomaar. Ik had deze installatie ook niet geplaatst als mijn zoon dit bedrijf niet had willen overnemen. Daarnaast speelde de overweging mee dat je een gebouw dat niet CO2-neutraal is over 25 jaar niet meer kunt verkopen. Verder komt het goed uit dat we thuis zijn in de klimaatwereld – ons nieuwe bedrijfsgebouw sluit dus uitstekend aan bij onze activiteiten.”

Herwin Kemper, Manager Operationele Zaken bij Bepacom: “In de afgelopen jaren zijn we fors gegroeid en we nemen steeds grotere projecten aan, dus de extra ruimte is welkom. Bovendien verandert het gebruik van techniek in gebouwen. Verschillende systemen worden aan elkaar gekoppeld, zoals klimaatbeheersing, warmtepompen en bodemsystemen met warmte- en koudeopwekking en zelfs de verlichting van gebouwen. Dat vraagt om de nodige kennis van zaken. Verder verloopt de aansturing van warmtepompen, koelmachines en luchtbehandelingsystemen tegenwoordig via bussystemen en ook daar heb je nieuwe kennis voor nodig. Met dit duurzame bedrijfspand worden we beter zichtbaar als experts in duurzame installaties en aantrekkelijker voor klanten en voor toekomstige medewerkers om met ons samen te werken.”

De elektrotechnische installaties bracht Bepacom onder in Rittal VX25 kasten.

Paneelbouw als kennispartner in duurzaamheid

Net als alle andere Nederlandse paneelbouwbedrijven moet ook Bepacom een weg vinden in een markt met toenemende concurrentie uit lagelonenlanden. Willy Kemper: “Kasten en draden kopen en de boel aan elkaar knopen kunnen andere bedrijven ook. Wij leveren toegevoegde waarde met onze kennis in zowel ontwerp en engineering als realisatie; dat is onze kracht en daar bouwen we onze toekomst op. Als onze medewerkers in de montagehal tegen een ontwerpprobleem aanlopen, dan zullen de collega’s op de ontwerpafdeling daar direct actie op ondernemen. Bij projecten waarbij het ontwerp van een adviesbureau of andere externe partij afkomstig is, gaat dat niet zo gemakkelijk, en weet je uiteindelijk ook niet of er daadwerkelijk iets met de terugkoppeling gebeurt.”

Directeur, Willy Kemper & Manager Operationele Zaken, Herwin Kemper.

Bepacom & Rittal VX25

Bepacom behoorde tot de eerste bedrijven in Nederland die van de Rittal TS 8 naar de Rittal VX25 vloerstaande kast overstapten. Herwin Kemper: “We zagen al snel dat dit nieuwe kastsystemen praktische voordelen oplevert. De nieuwe montagetechniek van de Rittal VX25 kast maakt het assembleren eenvoudiger. Alleen al voor het koppelen heb je bijvoorbeeld veel minder verschillende artikelen nodig dan voorheen. Dat levert dus een logistiek voordeel en een directe kostenbesparing op. Daarnaast zijn het de kleine en ogenschijnlijk eenvoudige aanpassingen die ons veel tijd besparen. De nieuwe kast levert bijvoorbeeld minder schroefwerk op, en voor al het resterende schroefwerk kan hetzelfde bitje worden gebruikt, wat onze bouwers heel prettig vinden. Voor de medewerkers op onze afdeling paneelbouw is het belangrijk dat mechanische werkzaamheden, zoals het inbouwen van de profielen en het slot, zo min mogelijk arbeidstijd kosten. De Rittal VX25 kast draagt daar zeker aan bij.”

Tags Kastsystemen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder