Leestijd: 4 minuten

Cacaoverwerking aan de Zaan: rijke historie, moderne koeltechniek

Food & Beverage Service

Cargill en Rittal samen verantwoordelijk voor industriële koeltechniek

Van plantaardige oliën tot vruchtensappen en cacaoboter – de meeste voedingsproducten in onze supermarkten bevatten basisingrediënten die ergens op de wereld door Cargill zijn geproduceerd, verwerkt, verpakt of getransporteerd.

Ook in Nederland heeft Cargill diverse productielocaties in bedrijf, waaronder in Zaandam en Wormer waar Cargill Nederland cacaobonen tot cacaopoeder en cacaoboter verwerkt. Rittal Service levert een bijdrage aan de betrouwbare en duurzame werking van de cacaoverwerkende machines.

De smaken en kleuren van de verschillende soorten cacaopoeders en cacaoboters worden door diverse factoren beïnvloed. John Deijle, werkvoorbereider bij Cargill Nederland: “De combinaties van cacaobonen, de verwerkingsmethoden en de toegepaste temperaturen, ze hebben allemaal invloed op de uiteindelijke smaak en consistentie van de eindproducten.”

Veelzijdig natuurproduct

De cacaoboters die Cargill in Zaandam en Wormer produceert zijn van een hoge kwaliteit en hebben een exacte smelttemperatuur. Daardoor zijn ze gewild bij zowel de betere chocoladeproducenten als bij farmaceutische bedrijven die de cacaoboter in onder andere lippenstift verwerken. Deijle: “De cacaoboon is een veelzijdig natuurproduct, maar vraagt wel om een vakkundige verwerking onder gecontroleerde omstandigheden en met materialen die voldoen aan de hoogste internationale hygiëne-eisen. De producten en de service van Rittal dragen daaraan bij.”

Malen en koeltechniek

Het zijn grote en krachtige elektromotoren die de cacaobonen vermalen. Elke motorgroep wordt aangestuurd door een programmable logic controller (PLC) en een frequentieomvormer die, om betrouwbaar te kunnen functioneren, voortdurend moeten worden gekoeld. Daarvoor vertrouwt Cargill Nederland op industriële Rittal koelaggregaten.

Deijle: “De restwarmte moet effectief uit de panelen worden afgevoerd en dat is een hele klus voor de koelaggregaten, want de omgevingstemperatuur is hoog en ligt rond de 45 graden. Daarom hebben we hier alleen koelaggregaten van Rittal in gebruik – die zijn krachtig, nauwkeurig en betrouwbaar tot een omgevingstemperatuur van 55 graden.”

In de cacaoverwerkende fabriek in Zaandam heeft Cargill circa vijftig Rittal koelaggregaten in gebruik. Deijle: “Om een storingsvrije werking van het productieproces te garanderen koelen de units de schakelkasten naar een constante temperatuur van 35 graden. We hebben er doorgaans geen omkijken naar. Die koelaggregaten van Rittal verlengen de levensduur van onze componenten en gaan ook zelf lang mee. Sommige koelers zijn hier al meer dan twintig jaar in gebruik.”

Preventief onderhoud

Het Rittal Service team zorgt ervoor dat slijtagegevoelige onderdelen in de koelaggregaten tijdig en vakkundig worden gereviseerd of vervangen. Elbert Raben, Product Manager Rittal: “Ons doel is een optimale beschikbaarheid van de processen bij de klant. De medewerkers van de technische dienst van Cargill in Zaandam leveren een belangrijke bijdrage aan die procesbeschikbaarheid door altijd een vast aantal operationele reserve-koelaggregaten in voorraad te houden. Door de units vroegtijdig te reviseren garanderen we ook dat het stroomverbruik van de units niet ongemerkt oploopt.”

Nency te Pas van Rittal Service: “De onderdelen van de koelaggregaten worden op basis van een digitaal Life Cycle Maintenance (LCM) systeem onderhouden, gereviseerd of preventief vervangen. Wij halen defecte units kosteloos bij Cargill op, repareren ze en brengen ze als nieuw terug. Als de klant besluit om tot aanschaf van een compleet nieuwe unit over te gaan brengen we voor het gemaakte expertiserapport geen kosten in rekening en zorgen we voor een correcte milieuafvoer van oude units en koudemiddelen inclusief de vereiste documenten.“

Deijle: “Het is prettig samenwerken met de mensen van de Rittal Service organisatie. Rittal Service levert altijd heldere kosteninzichten en goed onderbouwde adviezen. Daardoor kunnen we snel en accuraat bepalen of een specifieke investering zinvol is of niet. De Rittal Service engineers kennen niet alleen alle ins en outs van de Rittal producten – ze zijn ook goed geïnformeerd over de veiligheidsprotocollen die hier gelden. Het is de combinatie van de producten en de service van Rittal die een waardevolle bijdrage levert aan de continuïteit van onze processen.”

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder