Leestijd: 3 minuten

XPAR Vision optimaliseert productie van verpakkingsglas met Rittal

IT-Infrastructuur

Informatietechnologie in de glasindustrie

De wereld heeft genoeg van plastic verpakkingen en dat is goed nieuws voor de mondiale glasindustrie. Glas is een hoogwaardig verpakkingsmateriaal, is eindeloos recyclebaar en kan de meest uiteenlopende vormen aannemen. Maar om het hoge energieverbruik en de kostprijs van glasproductie te reduceren moeten glasfabrikanten de productiviteit, efficiëntie en de betrouwbaarheid van hun productieprocessen verhogen.

Het Groningse technologiebedrijf XPAR Vision ontwikkelt procesinspectie- en monitoring-apparatuur die glasproducenten helpt om meer inzicht in hun productieprocessen te verkrijgen. Deze inzichten maken het mogelijk om mensen, grondstoffen en energie efficiënter in te zetten. Willy Rendering, Software Engineer bij XPAR Vision: “Meten is weten. Dat geldt zeker voor de industriële glasproductie. Met het juiste inzicht in de kwaliteitsbepalende parameters kunnen producenten de productiviteit, duurzaamheid en kwaliteit van hun processen aanzienlijk optimaliseren.”

Het proces

Een glasfabriek is ruwweg op te delen in twee zones: de productie genaamd de hot end, waar gloeiend hete druppels glas tot producten worden gevormd, en een cold end, de zone waarin de afgekoelde producten worden gecontroleerd en verpakt. Conventionele kwaliteitscontrolesystemen richten zich van oudsher uitsluitend op het cold end van het productieproces. Daardoor was er nauwelijks sprake van enige terugkoppeling of automatische procesbesturing. Het XPAR Vision kwaliteitscontrolesysteem richt zich juist op de hot end van de glasproductie. Hiermee kunnen voor het eerst ook de kwaliteitsbepalende factoren in de hete zone van het productieproces worden bewaakt – en dat biedt nieuwe mogelijkheden voor procesoptimalisatie.

Snelheid en accuratesse

Door in de hot end van de fabriek controle over de variatie en daarmee over de glasdikte te verkrijgen kan het grondstof- en energieverbruik van glasfabrieken sterk worden teruggebracht. De omvang, de vorm, de snelheid van de glasdruppel, maar ook de hoek waaronder de glasdruppel in de mal belandt – al deze variabelen zijn van invloed op de uiteindelijke kwaliteit van het glasproduct.

Het high speed camera-, beeldverwerkings- en IT-systeem van XPAR Vision verzamelt en analyseert deze meetwaarden. Het moment waarop de glasdruppel in de mal valt wordt in een tijdsbestek van 20 milliseconden vastgelegd en nog voor het vallen van de volgende druppel door de XPAR analysesoftware verwerkt. Rendering: “Wanneer ons systeem constateert dat de vorm van een glasdruppel verandert, dan kan dat erop wijzen dat het tijd is om de goten waar de druppel doorheen glijdt te smeren of te vervangen.”

IT als brein van optimalisatiesysteem

De beeldanalyse software en het IT-systeem vormen het brein van het systeem. De programmatuur draait op door XPAR Vision ingerichte servers die in robuuste, volledig door LCP koelunits geklimatiseerde Rittal TS IT kasten worden ondergebracht.

Rendering: “Dit is het centrale brein van het systeem en dient optimaal te worden beschermd tegen hitte, stof en fysieke invloeden van buitenaf. Daarnaast is het voor onze klanten belangrijk dat ons systeem turn key, schaalbaar en veilig is. We kiezen bewust voor Rittal TS IT racks omdat die kasten tegen een stootje kunnen, een degelijke IP55 bescherming bieden, een constante binnentemperatuur garanderen en modulair uitbreidbaar, gebruiksvriendelijk en makkelijk aan te sluiten zijn.”

IT onmisbaar voor toekomst zware industrie

Combinaties van sensor- en informatietechnologie zijn cruciaal voor de toekomst van de zware industrie. Daar waar arbeidsomstandigheden verre van optimaal zijn kunnen slim aangestuurde machines een deel van het zware werk overnemen. Rendering: “Het veelzijdige Rittal TS IT-rack, in combinatie met de betrouwbare Rittal LCP koelmodule, maakt dat onze kwetsbare componenten ook onder de meest vijandige omstandigheden veilig zijn en betrouwbaar blijven werken.”

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder