Leestijd: 6 minuten

Rensen & Rittal: Al generaties lang succesvolle partners

Kastsystemen

Rittal en Rensen kijken samen terug op een van de meest succesvolle zakenrelaties in de Nederlandse elektrotechniek. Gedurende tientallen jaren bewezen de medewerkers van Rensen en Rittal het keer op keer: met de juiste materialen, inzet, ervaring en expertise is alles mogelijk. De vakspecialisten van Rensen maken al vijfendertig jaar lang gebruik van Rittal producten om vernuftige regeltechnische maatwerkoplossingen voor hun veeleisende klanten te ontwikkelen. Dat schept een band en daar mag nu een feestelijke strik omheen.

Ruim zesendertig jaar geleden besloot John Rensen om een eigen onderneming op te richten. Thuis in zijn schuur ontwikkelde hij meet- en regeltechniek-apparatuur die de werking van verwarmingsketels optimaliseerde en storingen automatisch naar semafoons verstuurde (voor de jongere lezers: een semafoon, ook wel: pieper, pager of buzzer genoemd, was een apparaat in het pré-mobiele-telefoon-tijdperk dat een signaal of tekstbericht kon ontvangen). John plaatste zijn uitvindingen in de allereerste (AE) Rittal wandbehuizingen, en verkocht ze aan glastuinbouwbedrijven in het Westland, die met Johns uitvinding het risico op mislukte oogsten door falende gasverwarmingsketels konden beperken. De Micromelder, zoals John zijn slimme product had genoemd, vond gretig aftrek en het familiebedrijf Rensen was geboren. Twan Rensen, een van de vier huidige eigenaren van Rensen Regeltechniek, legt uit waarom Rensen al vanaf het allereerste begin met Rittal werkt: Rittal leverde en levert nog steeds de beste, meest complete en meest gebruiksvriendelijke producten, en ze doen dat altijd netjes op tijd.”.

Priva Control Center

Na het succes van de Mircomelder richtte Rensen zich op de gebouwautomatisering. Het bedrijf groeide, won het vertrouwen van Priva, een ander succesvol Nederlands familiebedrijf dat zich tot marktleider in klimaatbeheersing en procesbeheer voor de utiliteitsbouw ontwikkelde. Tot op de dag van vandaag levert Rensen de regeltechniek voor de gebouwgebonden installaties en automatiseringsoplossingen van Priva. Ruud Cuppé, Commercieel Directeur bij Rensen: “De intensieve samenwerking met Priva zorgde voor een nieuwe groeispurt voor Rensen, en maakte dat we ons tot dé expertisepartner voor gebouwgebonden regeltechniek ontwikkelden. We leven met Rittal producten werken, omdat het productsysteem van Rittal ons alle vrijheid bood om snel betrouwbare maatwerkoplossingen samen te stellen. Zo nu en dan vroeg een klant om andere fabrikaten, maar zodra we kasten van andere leveranciers gebruikten leverde dat steevast problemen met de werkplaats op, onder andere doordat producten niet compleet of beschadigd waren. Dat hebben we met Rittal nooit meegemaakt. We zijn gedurende de afgelopen 35 jaar altijd aan Rittal trouw gebleven, deels omdat klanten van ons verwachten dat we uitsluitend de beste materialen gebruiken, maar vooral omdat de Rittal kasten eenvoudig te monteren en altijd compleet en snel leverbaar zijn. Dat resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen bij de assemblage en helpt ons om onder grote tijdsdruk hoogwaardige panelen te produceren.”

Flexibiliteit en dienstbaarheid

Anders dan in de woningbouw, die vergaand gestandaardiseerd is, vraagt elk Nederlandse kantoorgebouw om een maatgerichte regeltechniek. Ruud Cuppé: “Geen kantoorgebouw is hetzelfde – en daardoor is ook elke klimaatinstallatie weer uniek. Dat betekent dat we uitsluitend maatwerkoplossingen leveren, en dat vaak onder grote tijdsdruk, want de regeltechniek is doorgaans het laatste deel van een gebouwontwerp dat vaak kort voor de oplevering van een kantoorgebouw wordt samengesteld. Onze klanten vragen dan ook een hoge mate van flexibiliteit van ons, en wij vragen hetzelfde van onze toeleveranciers. We zijn hier gewend om elke uitdaging zelf op te lossen. Alleen als we er zelf écht niet uitkomen nemen we contact op met onze toeleveranciers, dus als dat gebeurt, dan moeten we met het oog op een naderende deadline direct geholpen worden. Onze account manager bij Rittal weet dat, dus in het enkele geval dat we om aanvullende ondersteuning vragen, dan staat Rittal altijd direct voor ons klaar.”

Rittal Account Manager Industrie Erik Janknegt: “Rensen is een echt kennisbedrijf, waar hard en efficiënt gewerkt wordt om alle regelpanelen op tijd af te leveren. Rensen wil snel kunnen schakelen, ook als een ontwerp op het laatste moment nog wordt gewijzigd. Rensen is voor Rittal een bijzonder gewaardeerde klant, omdat wij bij Rensen van dichtbij kunnen zien hoe veelzijdig Rensen regeltechniek-experts onze systeemproducten toepassen. Het brengt ons weer op ideeën voor verdere productverbeteringen.”

Ruud Cuppé: “Onze concurrentiepositie en groei wordt bepaald door onze veelzijdigheid en flexibiliteit. We gaan graag technische uitdagingen aan, en zijn gewend om in oplossingen te denken. Alleen als we er zelf echt niet uitkomen bellen we Rittal, maar dan hebben we ook direct ondersteuning nodig, want dan komt de opleverdatum snel dichtbij.”

Erik Janknegt: “Rensen is voor ons ook een graadmeter voor de adoptiesnelheid van onze nieuwe producten. Iedereen hier is bijzonder druk en de introductie van nieuwe producten, zoals de transitie van het Rittal TS 8 naar het Rittal VX25 kastsysteem, vraagt om aanpassingen in de workflow. Dankzij onze korte communicatielijnen verliep die transitie na enige uitleg van onze kant vlekkeloos en kunnen de assembleurs hier nu met nog minder gereedschap en koppelmateriaal passende kasten voor hun regeltechniek configureren.”

Ruud Cuppé: “Toen Rittal enkele jaren geleden met de ontwikkeling van de Rittal AX wandkasten begon (die nu de Rittal AE productlijn vervangt) zijn Rittal productontwikkelaars uit Duitsland hier nog op bezoek geweest. Zij vroegen ons wat wij verbeterd zouden willen zien. We hebben destijds aangegeven dat het handig zou zijn als de wartelplaat verder naar achteren in de kast zou kunnen worden geplaatst, zodat de kabeltoevoer recht boven de wisselgoot uitkomt (we hangen Rittal wandkasten meestal ondersteboven op omdat de kabels in de gebouwautomatisering doorgaans van boven in de kast worden ingevoerd). De nieuwe Rittal AX kasten maken het eenvoudiger om onze regeltechniek op de nieuwste ontwikkelingen in de gebouwautomatisering af te stemmen. Onze langjarige samenwerking heeft eraan bijgedragen dat zowel Rensen als Rittal altijd bij de tijd zijn gebleven – dat onze bedrijven steeds opnieuw passende oplossingen kunnen bieden voor hedendaagse klantwensen.”

Rondje door het bedrijf

Een afsluitende rondleiding door de Rensen vestiging in Uden (Rensen heeft daarnaast nog een bedrijfsvestiging in Hoogeveen) maakt de sterke overeenkomsten tussen de bedrijfsculturen van Rensen en Rittal zichtbaar. Ook bij grote drukte blijft de werksfeer ontspannen, mogelijk gemaakt door goed doordachte en efficiënt geautomatiseerde workflows. Ruud Cuppé: “Duidelijke taal, open communicatie en korte communicatielijnen, dat kenmerkt zowel Rensen als Rittal, waar niemand zijn product ten koste van andere merken probeert te verkopen. Ook bij Rensen gaan we liever uit van onze eigen kracht. De inzetbereidheid en loyaliteit van onze medewerkers en die van Rittal, onze flexibiliteit en de kwaliteit en leverzekerheid van Rittal – dat is al vijfendertig jaar een beproefd recept voor succes.”

Tags Kastsystemen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder