Leestijd: 4 minuten

Ideale buitenbehuizing voor glasvezelverdeelkast

Kastsystemen Outdoor

Glasvezel is bezig met een gestage opmars in Nederland. Om de verglazing van het netwerk te versnellen, zijn vaak creatieve oplossingen vereist. Hoe de ideale buitenbehuizing voor glasvezelverdeling eruit ziet, is lastig te zeggen. Alles hangt af van de plaats en de rol in het netwerk. Het gaat dus om verschillende soorten kasten, ieder geoptimaliseerd voor hun functie. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende varianten die beschikbaar zijn en leggen we uit waarom het essentieel is dat de kast die u kiest speciaal is ontworpen voor de netwerkfunctie die hij faciliteert.

Efficiënte glasvezelverdeling op wijkniveau met de Mini-POP

Optical Distribution Frames (ODF’s) worden traditioneel ondergebracht in POP (Point-Of-Presence)-gebouwen. Verbindingen en de bijbehorende apparatuur worden in een speciaal daarvoor ingericht gebouw ondergebracht, veelal een bestaande locatie, vaak ook al gebruikt voor telecommunicatie.

Omdat het bij verglazing vaak gaat om lokale initiatieven, is het niet altijd mogelijk zo’n ODF onder te brengen in een bestaand POP-gebouw. Er zal dan op wijkniveau een POP gerealiseerd moeten worden. Het vinden van een geschikte locatie en de vergunningaanvraag voor een POP-gebouw kan de uitrol aanzienlijk vertragen. De mini-POP brengt hierin verandering.

De mini-POP is een glasvezelverdeelkast (MFG) in de wijk. De ideale buitenbehuizing voor zo’n mini-POP is speciaal toegespitst op glasvezeldistributie. Deze ‘buiten-ODF’ vraagt om een robuuste, dubbelwandige behuizing, licht in gewicht. Deze mini-POP van aluminium heeft dubbele wanden waarmee de directe beïnvloeding door de zon tegengegaan wordt. Hierdoor blijft de temperatuur in de buiten-ODF binnen de bandbreedte en wordt voorkomen dat warmte, nodig om condensatie en te lage temperaturen in de ODF te vermijden, direct afgegeven wordt aan de buitenlucht.

Daarnaast zorgt de dubbelwandigheid voor een natuurlijke convectie, waardoor warmte van actieve componenten wordt afgevoerd. De kast is ruim genoeg en speciaal ingericht voor 19” en ETSI formaat netwerkapparatuur. De behuizing heeft gescheiden compartimenten voor bijvoorbeeld de (nood)stroomvoorziening. Vanzelfsprekend moet ook de klimatisering op een doeltreffende manier in de kast worden geïntegreerd. De verschillende compartimenten zijn afsluitbaar, toegang kan middels een sleutelplan (enkel profielcilinders) of een digitale variant hiervan georganiseerd worden.

Beschermd door zo’n dedicated buitenbehuizing vormt de mini-POP een volwaardig alternatief voor z’n grotere broer. Daarbij biedt de mini-POP een paar belangrijke voordelen:

  • Kan op vrijwel iedere locatie. Deze compacte buiten-ODF’s laten zich eenvoudig inpassen in het straatbeeld, zodat een geschikte locatie makkelijk te vinden is.
  • Korter vergunningstraject. De mini-POP betekent een relatief kleine ingreep in het straatbeeld. Dit resulteert in een snelle en relatief eenvoudige vergunningsprocedure.
  • Snel te realiseren. Een mini-POP kan snel worden gerealiseerd, omdat deze al helemaal voorbereid is.

Glasvezelverdeelkast binnen opgesteld

Voor de koppeling naar de mini-POP zullen ook glasvezels opgewerkt en verdeeld moeten worden. Hiervoor is een oplossing beschikbaar die al jaren is bewezen: de ODF. Gebaseerd op een kastframe met hoge stabiliteit maar nog belangrijker: ruimte. Ruimte voor het afmonteren van de glasvezelbekabeling, met daartussen rangeervelden naar de apparatuur, waarbij kabelmanagement een cruciale rol speelt.  Omdat het kastframe voorzien is van een rasterpatroon (25 mm) kunnen vele systeemtoebehoren de montage van het kabelmanagement ondersteunen. Hierdoor krijgt u zoveel mogelijk ruimte op een kleine vloeroppervlakte (breedte 1000-1200 mm, diepte 300-600 mm) met een maximale toegankelijkheid. Deze kast is natuurlijk ook afsluitbaar te maken.

Glasvezelverdeling op straatniveau met de splitterkast

Op straatniveau vraagt de glasvezelverdeling om compacte splitterkasten. De ideale splitterkast valt nauwelijks op in het straatbeeld. Hij biedt maximale ruimte voor de installatie en is toch zo compact mogelijk. Verder is een goede splitterkast snel en makkelijk te plaatsen. Een in de kast geïntegreerde sokkel kan hierbij helpen. Verder faciliteert de kast een efficiënte kabelinvoer en moet de splitterkast zeer robuust zijn uitgevoerd (hufterproof), afsluitbaar en tegelijkertijd goed toegankelijk voor de (service)monteur.

Eén proces met verschillende (buiten)behuizingen, bij één leverancier

De ideale kast voor verglazing is speciaal ontworpen voor de netwerkfunctie die hij omvat, of beter nog: faciliteert. Glasvezelverdeling op straatniveau vraagt om een totaal andere kast dan een mini-POP op wijkniveau. Wat deze verschillende buitenkasten en binnen opgestelde ODF met elkaar gemeen hebben, is dat ze snel zijn te plaatsen, zich bewezen hebben in de jarenlange internationale, vaak robuuste, praktijk en voldoen aan alle relevante eisen voor de telecom-toepassing.

Bij voorkeur komen deze verschillende kasten – inclusief accessoires voor bijvoorbeeld montage, kabelmanagement, stroomverdeling en koeling – van dezelfde leverancier. Wanneer de behuizingen en accessoires systematisch uitwisselbaar zijn, vereenvoudigt en versnelt dit zowel de installatie als de service. Eén leverancier biedt ook het voordeel van één aanspreekpunt en een beter afgestemde logistiek. Uiteraard heeft een leverancier met een grote expertise in deze branche een streepje voor.

 

Tags Buitenbehuizing buitenkast glasvezel kast Glasvezelverdeling Outdoor pop kast glasvezel Splitterkast

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder