Leestijd: 2 minuten

Aandacht aan filtermatten voorkomt problemen

Klimatisering Dakventilatoren

Dakventilatoren worden met regelmaat toegepast in schakelkasten. Hoewel maar een klein onderdeel, spelen de filtermatten een grote rol in het efficiënt functioneren van de ventilator. Zij zijn van wezenlijk belang voor het juist koelen. En daarmee voor beschikbaar houden van de installatie. Op basis van onze ruime praktijkervaring heb ik voor u een aantal nuttige tips over het gebruik van filtermatten in een industriële omgeving.

De filtermatten in het ventilatierooster ter bevordering van aanzuiglucht van de dakventilator zorgen ervoor dat de luchtstroom voor de koeling van de schakelkast niet verstoord wordt. Tegelijk beschermen zij het interieur van de schakelkast tegen het binnendringen van stof of bijvoorbeeld water.

 

Vervuiling voorkomen d.m.v. filtermatten

In een industriële omgeving hebben schakelkasten het vaak zwaar te verduren. Met name stof en water kunnen de filtermatten vervuilen en daardoor de luchtstroom ernstig belemmeren. Het gevolg is dat de ventilator onvoldoende voor koeling zorgt met alle risico’s van dien.

 

Bescherming schakelkastinterieur

In een doorsnee industriële omgeving zijn filtermatten vervaardigd van PU-materiaal. Dankzij steeds verdergaande technologie zijn deze filters voorzien van een slimme, progressieve vezelopbouw. Dit betekent dat het vezelvlies aan de stofzijde een open structuur heeft om het stof en andere elementen op te vangen.

Aan de schone luchtzijde is er sprake van een gesloten structuur. Dankzij deze opbouw laten de filters wel een voldoende grote luchtstroom door, maar zorgen ze tegelijk voor optimale bescherming het interieur van de schakelkast tegen stofophoping of het binnendringen van bijvoorbeeld spatwater.

 

Vervanging

Om de beschermende werking van filtermatten te garanderen, dienen deze vervangen te worden wanneer zij vervuild raken. Dit kan onderdeel zijn van werkzaamheden in het kader van preventief onderhoud. Het is dan ook belangrijk voor een ventilatierooster te kiezen, waarvan de filters makkelijk te bereiken en te wisselen zijn.

Het zal duidelijk zijn dat filtermatten een belangrijke component vormt in het efficiënt functioneren van de dakventilator. Goed onderhoud en tijdig wisselen is noodzakelijk om problemen met de koeling te voorkomen. Door deze uitgangspunten te hanteren kan het koelen van de componenten in een schakelkast geoptimaliseerd worden en kan ook nog eens een energiezuiniger warmteafvoer gerealiseerd worden. Elke situatie vraagt daarbij om specifieke aandacht.

Wilt u meer weten over ventilatieroosters en filtermatten voor dakventilatoren? Laat het ons weten. Rittal heeft hier ruime ervaring mee en kan u deskundig adviseren. Of kijk op www.rittal.nl.

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder