Leestijd: 3 minuten

EC-dakventilator voor schakelkasten: altijd zeker van de juiste koeling

Dakventilatoren Klimatisering

Dakventilatoren worden veelvuldig toegepast voor koeling van schakelkasten. Ook in cruciale industriële processen waar uitval tot ernstige schade kan leiden. Daarom moet de dakventilator in deze situaties een 100% zekere factor zijn. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om dit te monitoren.

Met de ontwikkeling van steeds compactere componenten, worden schakelkasten ook steeds meer ‘volgebouwd’. Met alle gevolgen van dien voor de temperatuurontwikkeling. NEN-EN-IEC 61439-1 stelt dan ook duidelijke ontwerpregels en eisen om overmatige temperatuurstijging en daarmee uitvalrisico’s te voorkomen. Dat vraagt naast een goed ontwerp ook om betrouwbare koeling. Bij  dakventilatoren draait het dan om een continu juiste luchtstroom.

Dakventilator monitoren

Gelukkig zijn hier efficiënte oplossingen voor. Zo is bijvoorbeeld de EC-dakventilator voorzien van  geïntegreerde besturingsinterface met toerentaluitgang. Hiermee kunt u steeds het juiste toerental en werking van het ventilatiesysteem in de gaten houden. Vooral in continuprocessen waar uitval tot ernstige schade kan leiden, is dit een must.

Alarmering op temperatuur

Bovendien is er een doeltreffende besturingsunit voor de juiste temperatuurregeling in de schakelkast.  Deze toerentalregeling EC is voorzien van een gevoelige temperatuursensor voor het registreren van de werkelijke temperatuur en een LED die de actuele bedrijfsstatus aangeeft. Een  alarmrelais meldt onmiddellijk wanneer de temperatuur te hoog oploopt, of wanneer de ventilator niet functioneert. En dat zijn toch belangrijke zekerheden.

Zekerheden inbouwen

Voor bewaking van het binnenklimaat in de schakelkast kunnen er extra opties aan de dakventilator gekoppeld worden. Zoals een kastthermostaat die de dakventilator aanstuurt op basis van een voorgeprogrammeerde maximumtemperatuur, of een hygrostaat die de dakventilator inschakelt bij het overschrijden van een vast ingesteld relatief vochtigheidsniveau in de schakelkast. Stuk voor stuk opties die bijdragen aan extra bedrijfszekerheid.

Betrouwbaar functioneren waarborgen

Zekerheden inbouwen mag u in dit geval dus letterlijk nemen. Want er zijn voldoende mogelijkheden om het betrouwbaar functioneren van de dakventilator en juiste koeling te garanderen. Een belangrijk uitgangspunt voor u als paneelbouwer, waar een goed functioneel product voorop staat. Wanneer u eindgebruiker bent en deze ventilatoren in uw schakelkasten worden toegepast, heeft u met deze opties de zekerheid dat uw productieproces niet zal stilvallen door een falende dakventilator. Dat is toch een geruststellend gedachte.

Wilt u meer weten over een goede en betrouwbaar functionerende koeling van uw schakelkasten? Of bent u benieuwd naar de vele bijzondere kwaliteiten van Rittal dakventilatoren? Neem dan gerust contact op. Wij laten ons graag uitdagen door uw vragen. Of kijk op www.rittal.nl voor alle bovengenoemde toepassingen.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder