Leestijd: 3 minuten

Het nut van kastverwarming

Klimatisering

Vorst en condensatie vormen een gevaar voor elektronische componenten in schakel- en besturingskasten die buiten zijn geplaatst. Daarnaast kan condensvorming ook optreden bij kasten die binnen staan. Daarom is effectieve verwarming met een verwarmingselement noodzakelijk. De verwarmingselementen van Rittal zorgen voor een minimale bedrijfstemperatuur in uw schakel- en besturingskasten, zodat de componenten worden beschermd. Zelfs als de kast is uitgeschakeld of in de vrieskou staat.

Vanzelfsprekend wilt u dat de elektronische componenten in uw schakel- of besturingskast optimaal (blijven) functioneren. Daarvoor is een goed geklimatiseerde behuizing wel een eerste voorwaarde. De toegepaste elektronica wordt namelijk steeds compacter en daardoor ook steeds gevoeliger voor externe invloeden als vorst en vocht. Een verwarmingselement biedt de gewenste bescherming.

Situaties waarin een verwarmingselement uitkomst biedt

Zoals gezegd voorkomt een verwarmingselement condensvorming in schakel- en besturingskasten die binnen staan bij bedrijven. Daarnaast wordt het de laatste jaren steeds gangbaarder om schakelkasten ook buiten te plaatsen, bijvoorbeeld voor:

  • verkeerslichten;
  • pixelborden boven de snelweg;
  • de regeling van het waterniveau van een sloot;
  • het telefoonnetwerk dat steeds verder wordt uitgebreid.

Dit is mede mogelijk dankzij de toepassing van kastverwarming. Onze verwarmingselementen zorgen voor een minimale bedrijfstemperatuur in de installatie, ook als de omgevingstemperatuur extreem laag is bij vorst, of als de installatie is uitgeschakeld (bijvoorbeeld ’s nachts).

Zo werkt een verwarmingselement

Een verwarmingselement zet door middel van een weerstand elektrische stroom om in warmte. Een PTC-weerstand in het verwarmingselement zorgt bij het inschakelen voor een kortstondige piekstroom en temperatuurstijging. Naarmate het verwarmingselement warmer wordt, neemt de weerstand van het PTC-element toe en de elektrische stroom af. Oftewel: de PTC-weerstand wordt gebruikt als beveiliging van de maximale oppervlaktetemperatuur van het verwarmingselement.

4 montagetips voor optimaal gebruik

Een verwarmingselement vormt de ideale bescherming tegen vocht en condensatie als u bij de montage de volgende 4 tips opvolgt:
1. Plaats het verwarmingselement zo laag mogelijk in de kast en onder de componenten die beschermd moeten worden.
2. De afstand tussen de onderzijde van de kast en het verwarmingselement moet minimaal 100 mm bedragen.
3. Houd voldoende ruimte rondom het verwarmingselement.
4. Maak gebruik van een thermostaat en/of hygrostaat (afhankelijk van de toepassing).

De functie van een thermostaat en/of hygrostaat

Een verwarmingselement zal ook bij vorst de gewenste bedrijfstemperatuur in de behuizing creëren als u het element aansluit op een thermostaat. Deze thermostaat schakelt het verwarmingselement automatisch in- en uit, zodat de temperatuur in de behuizing in elke situatie op peil wordt gehouden.

Om de behuizing ook vrij van condens te houden, raden wij een combinatie van een thermostaat en een hygrostaat aan. De hygrostaat wordt hierbij ingesteld op de maximale luchtvochtigheid die in de behuizing mag optreden. Bij het overschrijden van deze waarde schakelt de hygrostaat de verwarming in totdat de luchtvochtigheid onder de ingestelde waarde komt. De thermostaat zorgt ervoor dat het niet te warm wordt in de behuizing.

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder