Leestijd: 3 minuten

Zo voorkomt u condensvorming in een besturings- of schakelkast

Klimatisering

Condens is de sluipmoordenaar voor elektronische componenten in schakel- en besturingskasten. Gelukkig biedt een verwarmingselement van Rittal de noodzakelijke bescherming door een kast op effectieve wijze te verwarmen. In dit blog vertellen we hoe u schade door condens kunt voorkomen.

Een goed geklimatiseerde behuizing is een vereiste als u wilt dat de elektronische componenten in uw schakel- of besturingskast optimaal (blijven) functioneren. Met een verwarmingselement zorgt u voor een minimale bedrijfstemperatuur, of uw kast nu binnen of buiten staat.

Wanneer krijgt u te maken met condensvorming?

Condensatie ontstaat wanneer warmere, vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken. Vergelijk het met een verjaardagsfeestje in maart. Buiten is het fris en binnen zitten vijftien mensen gezellig in de woonkamer. Door de lichaamswarmte van de gasten stijgt de temperatuur en de luchtvochtigheid, met als gevolg dat er condensvorming plaatsvindt aan de binnenzijde van de koude ramen.
Ditzelfde gebeurt binnenin een schakel- of besturingskast vol elektronische componenten als er een groot temperatuurverschil is tussen de omgevingslucht en de bedrijfslucht in de kast. Bij kasten die buiten zijn geplaatst, vindt condensvorming met name in het voor- en het najaar plaats, omdat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht dan het grootst zijn. Ook kasten die binnen staan kunnen met condensatie te maken krijgen. Bijvoorbeeld als er bij het productieproces met warm of koud water wordt gereinigd en hierdoor het temperatuurverschil met de bedrijfslucht in de behuizing plotseling groter wordt.

Zo bestrijdt u condensvorming!

1. Plaats een verwarmingselement van Rittal in de schakel- of besturingskast. Een verwarmingselement zet door middel van een weerstand elektrische stroom om in warmte. Een PTC-weerstand in het verwarmingselement zorgt bij het inschakelen voor een kortstondige piekstroom en temperatuurstijging. Naarmate het verwarmingselement warmer wordt, neemt de weerstand van het PTC-element toe en de elektrische stroom af. Oftewel: de PTC-weerstand wordt gebruikt als beveiliging van de maximale oppervlaktetemperatuur van het verwarmingselement.

2. Sluit een thermostaat aan op het verwarmingselement. Zo zorgt u ervoor dat het verwarmingselement ook bij vorst de gewenste bedrijfstemperatuur in de behuizing creëert. Deze thermostaat schakelt het verwarmingselement namelijk automatisch in- en uit, zodat de temperatuur in de behuizing in elke situatie op peil wordt gehouden.

3. Combineer een thermostaat en een hygrostaat. Stel de hygrostaat in op de maximale luchtvochtigheid die in de behuizing mag optreden. Bij het overschrijden van deze waarde schakelt de hygrostaat de verwarming in totdat de luchtvochtigheid onder de ingestelde waarde komt. De thermostaat zorgt ervoor dat het niet te warm wordt in de behuizing.

4. Plaats wartelplaten in de behuizing om schakel- en besturingskasten te beschermen tegen optrekkend vocht vanuit de grond.

5. Strooi vochtregulerende korrels in de sokkel van de kast. Deze korrels nemen het vocht uit de grond op en geven het bij stijgende temperatuur in de behuizing langzaam weer af aan de bedrijfslucht in de behuizing.

Situaties waarin een verwarmingselement condensatie voorkomt

Zoals gezegd voorkomt een verwarmingselement condensvorming in schakel- en besturingskasten die binnen staan bij bedrijven. Daarnaast worden onze verwarmingselementen de laatste jaren steeds vaker toegepast in schakelkasten die buiten staan, bijvoorbeeld voor:

  • verkeerlichten;
  • pixelborden boven de snelweg;
  • de regeling van het waterniveau van een sloot;
  • het telefoonnetwerk dat steeds verder wordt uitgebreid.

Wilt u meer weten over onze verwarmingselementen?

Lees dan onze White Paper Kastverwarming en het blog Het nut van kastverwarming. Wilt u sowieso meer weten over klimatisering in schakel- en besturingskasten? Meldt u zich dan aan voor een van onze opleidingen, seminars, themadagen en workshops, waarbij wij u in een dag(deel) bijpraten over de technologische ontwikkelingen op dit gebied.

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder