Leestijd: 4 minuten

Hoe komt u met een serverruimte tot en met 100m² in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek?

IT-Infrastructuur

In een eerdere blog schreef ik over de Energie-investeringsaftrek (EIA) en hoe mkb’ers met serverruimten tot en met 10m² daar gebruik van kunnen maken. Ook het grotere mkb, met serverruimten tot en met 100m², kan in aanmerking komen voor de EIA, mits gekozen is voor energie-efficiënte IT-oplossingen. In deze blog leest u welke energiebesparende IT-koelsystemen van Rittal daar perfect op aansluiten.

Er is veel veranderd op het gebied van koelsystemen voor IT-apparatuur. Vroeger stonden in de serverruimten comfort- of downflow-airconditioners die de computerruimte klimatiseerden. De units stonden tegen de wand of hingen aan het plafond en bliezen de gekoelde lucht in de verhoogde vloer of direct in de serverruimte. De onttrokken warmte werd door middel van een condensor of condensingunit op het dak naar de omgeving afgevoerd.

Vandaag de dag kunnen we gebruikmaken van de koude buitenlucht (in Nederland gemiddeld 10,9 °C) om server- en computerruimten te koelen. Met een zogenaamde interne of externe drogekoeler op het dak wordt de koude omgevingslucht overgedragen aan een mengsel van water en glycol, en met behulp van een pomp naar de binnenunit – die voorzien is van een extra warmtewisselaar – getransporteerd. Deze extra warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warme lucht van de server- en computerruimte wordt afgekoeld. Omdat elke compressor (> 6000u/j) op dat moment stil staat, wordt veel energie bespaard. Dit is het grote voordeel van indirecte vrije koeling met de verschillende chilledwater-systemen.

Welke koelsystemen komen voor de EIA in aanmerking?

U weet dankzij mijn blog ‘In aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek met Rittal’ inmiddels wat de EIA inhoudt. Kijkend naar de EIA Energielijst 2017, gaat het voor de koeling van serverruimten tot en met 100m² in het bijzonder om artikel 220222.

Er zijn twee soorten koelsystemen te onderscheiden die voor de EIA in aanmerking komen en bestemd zijn voor rack- of rijkoeling met gescheiden warme en koude luchtstromen:

  1. Watergekoelde Precisie-airconditioningsystemen (CRAC) met vrije koeling, (eventueel) adiabatische koeling.
  2. Centrale koudwatermachine (chiller) met (externe) drogekoeler voor vrije koeling, warmtewisselaar voor de serverruimte, (eventueel) adiabatische koeling.

Beide systemen hebben betrekking op het scheiden van de warme en koude lucht. In plaats van de ruimte, worden alleen de gesloten racks of rijen met racks gekoeld. Dit doet Rittal door:

  • a) rackopstellingen te voorzien van een gesloten deur voor en achter op de racks, zijdelingse luchtgeleiderplaten en 19”-blindpanelen;
  • b) zogenaamde ColdCubes te voorzien van schuifbare daken en manuele of automatische schuifdeuren, waarbij de gekoelde lucht in de gang aan de voorzijde van de rij met racks wordt geblazen.

Door deze scheiding tussen de warme en koude lucht, kan er geen van vermenging met de rest van de lucht in de ruimte ontstaan. Het voorkomen van deze zogenaamde ‘kortsluitlucht’ zorgt ervoor dat de retourtemperatuur naar de koelunit zal stijgen en het systeem energiezuinig wordt. Dit komt omdat er dan langer op vrije koeling gekoeld kan worden en tevens neemt het opgenomen vermogen van de binnenventilator(en) af omdat er geen lucht meer ‘verloren’ gaat.

De volgende Rittal-producten voldoen aan de EIA-eisen:

  • Rittal Precisie-airconditioners;
  • Liquid Cooled Package (LCP-CW) rack- en row-koelsystemen;
  • Rittal Hot- en ColdCubes;
  • Rittal IT-Chillers met geïntegreerde of externe vrijekoelers.

ASHRAE als belangrijke partner

De ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) is een internationale technische organisatie voor mensen die geïnteresseerd zijn in verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling, en heeft als doel het delen van kennis en ervaring. Zo verkondigden ze dat de temperatuur in serverruimten omhoog mocht, aangezien IT-apparatuur tegenwoordig steeds hogere temperaturen kan verdragen. Rittal is, in navolging van de ASHRAE, bezig om producten te ontwikkelen die zo energie-efficiënt mogelijk koelen. Omdat de maximale temperatuur in serverruimten hoger mag zijn, kan de watertemperatuur in de koelers van Rittal ook omhoog. Hierdoor kunnen koelsystemen langer op vrije koeling draaien, wat de energiebesparing ten goede komt.

Masterclass met ASHRAE’s Don Beaty op 20 april

Wilt u alles weten over de ontwikkelingen op het gebied van energiebesparende mogelijkheden in serverruimten, computerruimten en datacenters? Kom dan naar onze Masterclass op 20 april. Don Beaty, ASHRAE’s-icoon  zal als gastspreker aanwezig zijn. Onderwerpen zoals Power Usage Effectiveness (PUE) en de ASHRAE TC 9.9 staan in het seminar centraal. Ook Jaak Vlasveld van Green IT Amsterdam is aanwezig om de verduurzaming van de IT in Nederland, met name in de metropool Amsterdam, toe te lichten. Ikzelf zal ingaan op de vraag hoe Rittal op de veranderingen inspeelt en de interessante Energie-investeringsaftrek mogelijkheden vanuit de overheid.

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing in IT? Schrijf u dan in voor de Masterclass via onze opleidingen-pagina expert.rittal.nl. Wilt u meer weten over de koelsystemen van Rittal? Neem dan contact op met een van onze specialisten via +31 (0)316 59 16 60.

Tags computerruimte EIA Energie-investeringsaftrek serverruimte

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder