Leestijd: 4 minuten

Zorg voor veilige data-opslag in de cloud

IT-Infrastructuur

Oké, u wilt uw data buiten de deur plaatsen. In de cloud. De voordelen ervan, zoals betalen per gebruik en schaalbaarheid, zijn bekend. Misschien is het wel uw leidinggevende die bepaalt dat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Los van of u het daarmee eens bent en of u de mening van de leidinggevende nog kunt bijsturen, zult u de cloud-oplossing moeten onderzoeken. Het is geen hype meer, en velen gingen u voor. Toch blijkt dat het ‘hoe’ veel IT-managers nog bezighoudt, net als het stukje ‘veiligheid’.

Wat is de meest veilige oplossing voor uw data tegen een betaalbare prijs? Dat is de vraag die u moet kunnen beantwoorden als u een goede (cloud)opslagoplossing zoekt. Want dat de data altijd beschikbaar is, is het allerbelangrijkst. Helaas is er niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag, omdat er daarvoor te veel opties zijn. Kiest u voor de public, private of hybrid cloud? Is spiegeling bij een tweede datacenterpartij de dubbele kosten waard? En is het mogelijk dat de juiste keuze van nu op termijn tekortschiet?

Hoe belangrijk is uw data?

De eerste vraag die in u op moet komen is: hoe belangrijk is de data voor ons bedrijf? Coca Cola, bijvoorbeeld, heeft hun recept – de levensader van het bedrijf – echt niet in een datacenter opgeslagen. In de industriële sector zien we vaak dat gegevens over het productieproces te belangrijk zijn om naar de cloud te verplaatsen. Een ander deel van de data, zoals e-mailopslag, kan daarentegen wel uitbesteed worden. In dat geval kiest u voor een hybridcloud-omgeving.

Locatie datacenter

Wilt u weten waar fysiek uw data is opgeslagen? Dan kunt u kiezen voor een datacenter bij u in de buurt. Een regionale datacenterpartij is bovendien veelal goedkoper dan nationaal of internationaal opererende datacenters. Echter, zit uw datacenter in Amsterdam of omgeving, dan is de internationale verbinding een stuk sneller. Internationaal opererende bedrijven kiezen er daarom vaak voor om de data bij de ‘backbone’ New York – Londen – Amsterdam – Frankfurt te plaatsen.

Ook de locatie van uw data bínnen het datacenter is iets om over na te denken. Wilt u precies weten op welke server iets is opgeslagen of mag de dienstverlenende partij de data verplaatsen door het datacenter of zelfs door meerdere datacenters naar gelang de workload? Het eerste kan voor het gevoel veiliger zijn, het tweede is uiteraard weer (kosten)efficiënter.

Keuze datacenter­partij

Los van de locatie, kunt u ook een voorkeur hebben voor een bepaalde datacenterpartij. Zo niet, dan heeft u nog een lastige keuze te maken. Tip: vergelijk hoe de partijen ervoor zorgen dat ‘uw’ IT-apparatuur blijft draaien. Hebben ze goed nagedacht over temperatuurregeling en brandveiligheid, om maar een voorbeeld te noemen? En hoe zit het met de fysieke beveiliging van het datacenter?

Maak duidelijke afspraken

Met elke partij die u clouddiensten aanbiedt kunt u afspraken maken, vaak in de vorm van een Service Level Agreement (SLA). Hierin stemt u af op welke diensten u mag rekenen, tegen welke condities. Maak daarnaast duidelijk aan welke regels en verplichtingen u moet voldoen en waarin zij dus moeten ondersteunen. Daarnaast moet u een exit-plan zwart op wit laten zetten: want wie is eigenaar van uw data bij faillissement van de datacenterpartij? Hierover meer in een blog over het terughalen van data.

Hoe kunt u uw data migreren naar de cloud?

Als alle keuzes zijn gemaakt, begint het traject om daadwerkelijk uw data over te zetten naar het datacenter. En dat moet vlekkeloos verlopen, zonder dat processen stil komen te staan. Vaak kunnen migratiepartners voor u inschatten hoe lang het traject gaat duren en de migratie volledig voor u afronden, zonder uw dagelijkse werkzaamheden in de weg te zitten.

Alles goed verlopen? Gefeliciteerd, uw data zit (deels) in de cloud!

Meer weten

Wilt u meer weten over outsourcing en cloud computing? Ik schrijf erover in een volgend blog, waarin ik meer zal ingaan op de aspecten waar u op kunt letten om de service van datacenterpartijen te beoordelen. Vragen? Laat het me weten via eraben@rittal.nl.

Tags cloud data datacenter outsourcen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder