Leestijd: 5 minuten

De totaaloplossing voor optimale processen

Bij Compaxo in Zevenaar worden wekelijks tussen de 31.000 en 36.000 varkens geslacht en verwerkt. Een hoge betrouwbaarheid wat betreft productie, continuïteit en hygiëne zijn een vereiste. Zodoende doet Compaxo voor haar kastsystemen, wandkasten en bedieningsbehuizingen een beroep op Rittal B.V.. “Bij verschillende processen in de vleesverwerkende industrie, waar besmettingsgevaar op kan treden, zijn een goede bescherming en bestendigheid tegen reinigings- en desinfectiemiddelen pure noodzaak. Wij zijn daarin gespecialiseerd”, zegt Freddy van de Kolk, Accountmanager Food & Beverage van Rittal B.V.

Compaxo bestaat volgend jaar honderd jaar en dat mag gevierd worden, vindt directeur Menno van der Post. Samen met zijn broer Mark vormt hij de vijfde generatie Van der Post aan het roer bij de varkensslachter, die ook in Gouda een vestiging heeft. “Wij zijn een bedrijf om trots op te zijn. Daar mogen we best wel wat nadrukkelijker mee naar buiten treden”, lacht hij. Daarmee doelt hij onder meer op de ‘historische’ filmpjes, foto’s en verhalen die Compaxo via de eigen social mediakanalen deelt. “Tot op heden was Compaxo een bedrijf dat qua communicatie zeer bescheiden was, maar wij vinden dat we best wel wat meer naamsbekendheid mogen krijgen.” Mark van der Post vult aan: “Wij verwerken en benen hier ongeveer 35.000 varkens per week uit waarmee we 35.000 tot 42.000 hammen per week produceren. Zo’n 90 procent is bedoeld voor de buitenlandse markt. Bij Compaxo Gouda maken we de vleeswaren. Vanuit Zevenaar voorzien wij ze van grondstoffen voor de productie ervan. De vleeswaren zijn vooral bedoeld voor de retail in Nederland, maar ook deels voor de export.”

In Zevenaar beschikt Compaxo over een eigen hammenlijn. Menno van der Post: “Voorheen werd alles op snit gesneden, maar omdat wij er prima in slagen om een goede afzetmarkt voor onze bijproducten te vinden, hebben we de keuze gemaakt om in Zevenaar zelf de hammen te gaan uitbenen voor extra verwaarding van de dieren. Wij verkopen veel aan Italië, Spanje, Polen en China. De uitgebeende en op snit gesneden hammen gaan naar Zuid-Europa, maar ook naar Montenegro, Zuid-Amerika en een deel blijft in Nederland.”

Totaaloplossing voor optimale processen

Met name de veelheid die Compaxo dagelijks verwerkt, betekent dat een optimale beschikbaarheid van de productielijnen een must is. Behalve het voorkomen van storingen is ook een buitengewoon hoge mate van hygiëne een vereiste. Het is de reden dat alle kastsystemen en bedieningsbehuizingen in het Zevenaarse slachthuis afkomstig zijn van Rittal. Van de Kolk: “Wij maken onderscheid tussen de verschillende hygiënische zones (Basic, Medium en High), maar bij Compaxo is in de productie bijna overal sprake van een zogeheten ‘Hoge Hygiënezone’. In de ruimtes waar het vlees wordt verwerkt, worden zeer hoge hygiëne-eisen gesteld. Niet alleen aan het personeel, maar juist ook van machines en dus ook de kastsystemen. Van behuizingen tot aan de klimatisering, wij bieden altijd een totaaloplossing voor een optimaal productieproces. Ook voor de benodigde IT-infrastructuur hebben we passende oplossingen.”

Hij vervolgt: “Met veel machinebouwers in de vleesverwerkende en voedingsmiddelenindustrie werken we al heel lang samen. Als slachterijen of voedingsproducenten een lijn laten bouwen, dan wordt aangegeven dat Rittal de standaard is die toegepast dient te worden. Dat heeft alles te maken met de hoge eisen die wij zelf stellen aan onze producten. De levensduur is erg lang en, niet onbelangrijk, alles is goed te reinigen. Hygiëne en waterdichtheid van de kasten zijn zeer belangrijk. Daarnaast zijn onze kasten uitstekend bestand tegen reinigings- en desinfectiemiddelen.”

Hygienic Design

Dat alles heeft te maken met het zogeheten Hygienic Design (HD) van de klemmen-, apparaten- en wandkasten van Rittal. Van de Kolk: “Onze HD-kasten hebben een rondom opliggende, naadloze siliconenafdichting die geen kiertje open laat. Deze afdichting is eenvoudig te vervangen en door de blauwe kleur duidelijk van levensmiddelen te onderscheiden. Verder hebben onze klemmen- en apparatenkasten rondom schuin lopende zijden, want er mag geen water in komen, maar er mogen ook geen vloeistoffen op de kasten blijven staan. Dankzij de binnen het afdichtingsbereik geplaatste scharnieren is reiniging van de buitenzijde van de kasten bijzonder gemakkelijk. Bovendien zijn de speciaal ontworpen sluitingen van roestvaststaal, wat bijdraagt aan een effectieve en betrouwbare reiniging.”

Omdat de bovenzijde van de kasten (dak) 30o is geneigd, stromen vloeistoffen snel weg en wordt voorkomen dat medewerkers voorwerpen op een kast plaatsen. De HD-kasten van Rittal beschikken over alle Europese normen en richtlijnen die nodig zijn voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. “Onze kasten hebben een IPX9-normering. Zeer hoog. Ze zijn getest met hogedruk en bij 80 graden op beperkte afstand in ons eigen geaccrediteerde testlaboratorium in Duitsland. Ze zijn goed bestand tegen alle bekende chemicaliën, ontvetters en ontkalkers en tegen reinigingsmiddelen in het algemeen, want zeker in de vleesindustrie worden toch vaak zeer krachtige middelen gebruikt.”

Groot vertrouwen

Het vertrouwen in Rittal is groot, zo erkent Marco Neijenhuis van de technische dienst van Compaxo. “Rittal zorgt ervoor dat de hygiëne op de werkvloer is verhoogd. Alles is goed reinigbaar. Door de goede afdichting (IP X9) is alles minder storingsgevoelig dan in het verleden, doordat er minder vocht in de kasten komt. Er gaat een preventieve werking uit van de kasten. Omdat alles in minder tijd en tot op microbacterieel niveau schoon wordt gemaakt, kunnen we dit nu met minder reinigingsmiddelen doen. Tevens scheelt dat schoonmaaktijd en daarmee ook geld, want het reinigen gaat sneller. We verbruiken ook minder energie, waardoor onze CO2-footprint weer een stuk lager is”, somt Neijenhuis tot slot nog wat extra voordelen op.

Bron: Meat & Co

 

 

 

Tags Food Kastsystemen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder