Leestijd: 4 minuten

De voordelen van een watergekoelde besturingskast

Klimatisering

Water is een zeer effectief middel om mee te koelen. De meeste industriële productieprocessen maken gebruik van koelwater. In de IT-wereld worden complete datacenters met water gekoeld. En ook bij de koeling van besturingskasten wordt water al jarenlang als middel ingezet. Logisch, want waterkoeling bij besturingskasten biedt diverse voordelen. En als er geen koelwatervoorziening voorhanden is? Dan kunt u een chiller van Rittal inzetten om uw schakel- of besturingskast toch met water te koelen en alsnog te profiteren van de voordelen van waterkoeling.

In veel gevallen is oververhitting de reden dat de besturingselektronica van machines uitvalt. Omdat u wilt voorkomen dat het productieproces hierdoor tot stilstand komt, is het dus noodzakelijk om de warmte in een besturingskast op een efficiënte manier af te voeren. Hierbij biedt waterkoeling diverse voordelen ten opzichte van traditionele koeloplossingen als ventilatoren en koelaggregaten.

De voordelen van waterkoeling

Water is een effectief, milieuvriendelijk én goedkoop koelmiddel. Omdat de soortelijke warmte en dichtheid van water groter is dan die van lucht, is waterkoeling effectiever dan luchtkoeling. Een ander voordeel van waterkoeling is dat de warmte naar buiten wordt afgevoerd, zodat de omgevingsruimte niet wordt opgewarmd, zoals bij luchtkoeling wel het geval is. Via waterkoeling wordt vrijgekomen warmte in de schakelkast afgevoerd en lucht in de kast gekoeld, waardoor de werking van temperatuurgevoelige componenten wordt gegarandeerd en de kans op stilstand tot een minimum wordt beperkt.

Zo werkt waterkoeling

In veel industriële ondernemingen is een centrale koelwatervoorziening aanwezig. Het koelwater in de zogeheten centrale ringleiding kan bijvoorbeeld een lucht/water-warmtewisselaar van water voorzien. Een lucht/water-warmtewisselaar werkt als volgt: de warmte in de schakelkast wordt via een lamellenwarmtewisselaar naar het koelwater geleid. Een ventilator blaast de lucht in de schakelkast over de warmtewisselaar, waarna de afgekoelde lucht opnieuw wordt gebruikt om de warmte in de kast af te voeren.

Geen koelwatervoorziening aanwezig? Kies dan voor een chiller!

Maar wat als er geen centrale koelwatervoorziening beschikbaar is? Dan kunt u kiezen voor een decentraal systeem, waarbij een chiller ter plekke gekoeld water produceert en via een leidingstelsel alle koeltechnische taken in een installatie of machine kunnen worden uitgevoerd. Het grote voordeel van een chiller is dat u er diverse warmtewisselaars op aan kunt sluiten, wat de chiller zeer kostenefficiënt maakt. Bovendien kunt u een chiller buiten plaatsen, zodat de afgevoerde warmte buiten het gebouw wordt afgegeven en de omgevingsruimte niet wordt opgewarmd.

De Blue e+ chiller monitoren op afstand

Neem bijvoorbeeld onze Blue e+-chiller. Dankzij componenten met toerentalregeling en heatpipe-technologie verbruikt deze hybride chiller ruim 70% minder energie dan vergelijkbare chillers. En door internationale toelatingen en unieke ondersteuning van meerde netspanningen kan deze chiller wereldwijd worden ingezet. Ook heel praktisch is de toepassing van onze IoT-module die aan de chiller wordt gekoppeld. Dankzij de IoT-module kunt u als engineer of eindgebruiker op afstand data uitlezen en zo bijvoorbeeld de actuele status van de chiller of een binnenkomende storing bekijken. De IoT-module zorgt voor een actuele en optimale terugkoppeling van data, zodat de kans op oververhitting van de besturingselektronica van machines tot een minimum wordt beperkt. In de nabije toekomst kunt u met verdere softwaretoepassingen op het gebied van Internet of Things (IoT) zelfs het benodigde onderhoudsmoment voorspellen en inplannen.

Koudwatervrees is onterecht

Samengevat: door uw besturingskast met water te koelen, spaart u energie, geld én het milieu. Krijgt u als engineer of eindgebruiker toch koudwatervrees bij de gedachte aan een combinatie van water en besturingselektronica? Bedenk dan dat het koelwater in bijna alle opstellingen buiten de besturingskast blijft. Problemen kunnen zich alleen voordoen als de montage niet door een erkende vakinstallateur wordt uitgevoerd en dat hebt u zelf in de hand.

Weten welke machine voor u geschikt is? Bekijk onze configurator.

De voordelen van een watergekoelde besturingskast

Door uw besturingskast met water te koelen, spaart u energie, geld én het milieu. Zo verbruikt onze Blue e+-chiller ruim 70% minder energie dan vergelijkbare chillers. Door internationale toelatingen en unieke ondersteuning van meerde netspanningen kan deze chiller wereldwijd worden ingezet. En dankzij onze IoT-module kunt u het apparaat op afstand uitlezen.

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (1)

hessels | 4 mei 2022

Geachte, kunt u einde van de ochtend contact met mij op volgende telefoonnummer: Mees Hessels Dolphin Marine Offshore en Industrie BV 06-11136170 vr gr. Mees

reageer