Leestijd: 3 minuten

Het nut van klimatisering. Voorkom stilstand!

Dakventilatoren Klimatisering

Bij machines is de besturingselektronica het hart van het systeem. Stilstand door oververhitting komt helaas nog regelmatig voor en kan een organisatie veel geld kosten. Terwijl het in veel gevallen eenvoudig voorkomen had kunnen worden door goede klimatisering. Waarom gaat het nog zo vaak mis en waarom wordt er onvoldoende aandacht aan besteed om de continuïteit van het productieproces te waarborgen?

De noodzaak van continuïteit van het productieproces lijkt evident. Hoe komt het dan dat stilstand toch nog veel organisaties treft? In veel gevallen is er in de ontwerpfase te weinig aandacht besteed aan de klimatisering van een machine of schakelkast. Waardoor we de volgende situaties vaak in de praktijk tegenkomen.

Men kiest voor een ad-hoc oplossing

Raakt een schakelkast oververhit, dan wordt meestal gekozen voor een ad-hoc oplossing. De kastdeur gaat open en er wordt een ventilator voor geplaatst die de apparatuur koel blaast. Of mensen zetten de buitendeur open om de temperatuur van de gehele ruimte omlaag te brengen. Dit soort simpele oplossingen zijn goed bedoeld, maar hebben vaak vervelende consequenties. Stof of vuil komt in de kast wat de levensduur van bepaalde componenten verkort.

Koeling wordt als bijzaak beschouwd

De prioriteit van een engineer ligt bij het ontwerpen van een mooie, goedwerkende installatie. Pas daarna kijkt hij naar hoe de installatie op de lange termijn blijft functioneren, waar het geplaatst wordt en het formaat van de kast waarin het komt te staan. De koeling is vaak het laatste waar de engineer aan denkt. Soms realiseren mensen zich pas dat de temperatuur erg snel oploopt, als de installatie al is geplaatst. In dat geval wordt achteraf gemodificeerd en gaat het niet meer om een standaardoplossing, maar om maatwerk. De afwijkende maatvoering maakt het vaak tot een heel prijzige oplossing.

Temperatuur hoger dan gedacht

De temperatuur in een installatie loopt sneller op dan veel mensen in eerste instantie zouden verwachten. Temperaturen van bijvoorbeeld 50 graden zijn zeker niet ondenkbaar. Dit lijkt misschien hoog, maar vergelijk het eens met hoe warm een televisie of mobiele telefoon kan worden. En dat is slechts de buitenkant van het apparaat. Bij het vooraf engineeren van een installatie, is het dan ook cruciaal dat hier rekening mee wordt gehouden. Een te hoge temperatuur kan de levensduur van onderdelen namelijk drastisch verlagen. Is een component tien graden warmer dan de nominale temperatuur? Dan halveert de levensduur. Met name bij kleine kasten met veel onderdelen is er vaak veel warmteontwikkeling en moet er ruim voldoende koeling beschikbaar zijn.

Onvoldoende terugkoppeling

Is er een defect aan een installatie door oververhitting, dan wordt deze zo snel mogelijk opgelost om stilstand te beperken. Componenten worden bijvoorbeeld (vroegtijdig) vervangen. De terugkoppeling naar de engineer schiet er echter regelmatig bij in. De engineer is nog steeds in de veronderstelling dat het ontwerp goed is en blijft zijn eerdere tekeningen gebruiken voor nieuwe installaties. Ondertussen blijft de fout in dit ontwerp bestaan en moet het defect keer op keer onnodig worden hersteld. Met goede communicatie tussen de serviceafdeling en de engineer en de juiste manier van koelen is dit eenvoudig te voorkomen.

Wilt u stilstand voorkomen en meer weten over een goede klimatisering? Download dan de white paper ‘Het perfecte klimaat’ of neem contact met ons op via 0316 – 59 16 60.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder