Leestijd: 3 minuten

Rittal & Hummel: een kwart eeuw gedeeld vakmanschap

Dit verhaal over een unieke samenwerking tussen twee partnerbedrijven in de maakindustrie begon vijfentwintig jaar geleden. In 1995 besloten Rittal Nederland en Hummel, de Duitse marktleider in hoogwaardige kabelwartels, samen te gaan werken. Dit na klantverzoeken om bij de Rittal kasten ook bijpassende kabelwartels te leveren.

Edgar Hoogakker, Product Manager Rittal B.V.: “Omdat de ontwikkeling van kabelwartels een uiterst specialistisch vakgebied is ging Rittal op zoek naar een geschikte toeleveringspartner, die klantgerichtheid, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid ook hoog in het vaandel heeft staan. Die keuze was snel gemaakt en Rittal legde de eerste contacten met de meest vooraanstaande Duitse leverancier van kabelwartels: Hummel. In die jaren ontwikkelde Rittal zich tot de internationale marktleider in kasten en systeemtoebehoren voor de industrie en de informatietechnologie. En Hummel had destijds al een uitstekende naam in de Duitse maakindustrie opgebouwd. De ondernemingen vonden elkaar in hun streven naar de hoogst mogelijk productkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. De producent van de beste kabelwartels was Hummel, en is dat nog steeds.” Ook Hummel koesterde internationale groeiambities en had wel oren naar een samenwerking met Rittal. Bernd Lais, Product Manager Hummel: “Wij zijn onverminderd blij met deze samenwerking. Rittal is voor ons veel meer dan alleen onze eerste en exclusieve distributeur in Nederland, want de Rittal-medewerkers hebben veel technische kennis van onze producten. Daardoor ontstond al snel een volwaardige samenwerking. De Rittal buitendienst medewerkers adviseren hun klanten over de meest geschikte Hummel wartels voor elke toepassing, en alleen in uitzonderlijk specifieke gevallen hoeven zij nog bij ons voor informatie aan te kloppen. De samenwerking verloopt al tientallen jaren gesmeerd.”

Zorgeloze bescherming

Zowel Rittal als Hummel overtreffen graag de verwachtingen van hun klanten. Hoogakker: “De bewezen betrouwbaarheid van de Rittal en Hummel producten, gecombineerd met de vertrouwdheid van de Rittal adviseurs met de materialen, normeringen en gebruiksaspecten van de Hummel kabelwartels resulteren in een one-stop inkoopproces waarmee we onze klanten volledig ontzorgen. Wanneer we naar de beschermingsgraad van kasten voor elektrotechnische componenten kijken, dan geldt: elke keten is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom is naast een goede keuze voor een geschikt kastsysteem voor elke toepassing ook een optimale afstemming van de kabelwartels van belang. Hoogakker: “Na 25 jaar nauwe samenwerking met Hummel weten we doorgaans precies wat de beste kast-wartel-combinaties voor de uiteenlopende toepassingen zijn, en als we daar zelf niet volledig zeker van zijn, dan neemt één van onze medewerkers even telefonisch contact op met Hummel en zoeken we het voor onze klant tot op de bodem uit. Dat steeds meer klanten ons vragen om hun kasten mechanisch voor te bewerken en daarbij gelijk ook de bijbehorende Hummel wartels mee te leveren maakt dat ook hun eindmontage-processen efficiënt verlopen. Dankzij onze samenwerking besparen machine- en paneelbouwers veel kostbare tijd op de werkvloer.” Vergeleken met andere componenten in een kast vol elektrotechniek zijn kabelwartels minder complex qua ontwerp en samenstelling, maar de kabelwartels hebben wel een van de grootste risico beperkende functies in de kast, want als de vereiste beschermklasse van een behuizing door gebruik van kwalitatief ontoereikende kabelwartels wordt gecompromitteerd, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben. Lais: “De ware kwaliteit van kabelwartels wordt bepaald door de kwaliteit van de materialen, het ontwerp én de samenstelling ervan. Bij Hummel staat kwaliteit bij alles wat we doen net zo voorop als bij Rittal, en daarom functioneren onze producten en onze mensen zo goed samen.”

Tags Hummel Samenwerking

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder