Leestijd: 6 minuten
MOBA: slim bouwen voor de mondiale eierindustrie
Fabrikant bouwt voort op Rittal IT systeem
Moba is een wereldwijd toonaangevende fabrikant van machines voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren. Voor een optimale beschikbaarheid van ICT-processen verhuisde Moba de centrale serverruimte naar een nieuwe locatie binnen de Barneveldse hoofdvestiging. Daarmee bouwde Moba voort op het bestaande Rittal IT systeem dat zijn waarde voor Moba ruimschoots heeft bewezen.
Barneveld staat bekend als de bakermat van de vaderlandse pluimveeteelt. Ofwel: denk je aan Barneveld, dan denk je aan kippen. Overal in deze Gelderse plaats kom je beelden van trotse Barnevelders tegen: op gevels, rotondes en op het centrale Torenplein. Daar staat een standbeeld van Jan van Schaffelaar die hier in 1482 van de belegerde toren sprong en de herinnering aan de Hoekse en Kabeljauwse twisten levend houdt. Maar weinigen weten dat ook de wereldwijde eierindustrie vanuit Barneveld wordt bevoorraad. Niet met pluimvee of eieren, maar met de slimme eiersorteer-, verpakkings- en verwerkingsmachines van Moba. Deze machines dragen wereldwijd bij aan efficiënte, industriële eierverwerkingsprocessen.
Slimme technieken en betrouwbare mechanieken
Het verhaal van Moba begint met een ogenschijnlijk eenvoudige uitvinding: een mechanisme voor het automatisch sorteren van eieren naar gewicht. Latere uitvoeringen van deze eerste machine sorteerden de eieren ook naar grootte, vorm en zelfs dikte van de eierschaal. Sinds de oprichting van Moba in 1947 is technologische innovatie een constante drijvende kracht bij Moba. Zo ontwikkelde Moba de eerste machine die eieren zowel automatisch sorteert als verpakt.
Totaaloplossingen met de nieuwste computertechnieken
Tegenwoordig ontwikkelt Moba veel totaaloplossingen die voor het sorteren, verwerken en verpakken slim gebruikmaken van de nieuwste computertechnieken. Zij bevatten een keur aan elektronische componenten, waaronder gewicht-, breuk-, vuil- en bloeddetectoren. De elektrotechnische componenten die al deze componenten aansturen, evenals de eigen IT-apparatuur, brengt Moba onder in Rittal behuizingen. Zo ook in twee nieuwe IT-ruimten die Moba als gevolg van de aanhoudende groei van het bedrijf in 2018 realiseerde om de fysieke veiligheid en beschikbaarheid van de bedrijfsgebonden processen veilig te stellen. Daarbij kiest Moba bewust voor een IT systeem in eigen huis.
Rittal IT: functiescheiding voor maximale beschikbaarheid
Moba beschikt over een hoogwaardige IT netwerk infrastructuur met twee kloppende harten: Een primaire en een gespiegelde secundaire IT-ruimte. Allebei zijn ze voorzien van moderne server- en netwerktechnologie voor de interne engineering- en productie- en processen en de kantoorautomatisering, de facilitaire diensten, de R&D activiteiten en de ERP-systemen. Ook vormen de servers van Moba de verbindende schakel voor de aansturing van de computergestuurde lasersnijmachines en de industriële robots die machineonderdelen uit grote stukken plaatstaal snijden en verwerken.
Momenteel beschikt Moba wereldwijd over 13 vestigingen waar in totaal ruim 820 medewerkers actief zijn. Alle medewerkers en internationale verkoopkantoren maken dagelijks op de een of andere wijze gebruik van de IT-systemen van Moba. Daarnaast draait het online ‘iMoba’ beheerplatform op de eigen Moba servers. Dit platform geeft Moba real time inzicht in de prestaties van de machines die bij klanten wereldwijd eieren selecteren verpakken en verwerken.
Kees van Oostrum, System Network Manager bij Moba: “Ruim acht jaar geleden hebben we een IT-ruimte met daarin een Rittal Rimatrix IT-systeem gerealiseerd. Door de groei van Moba kwam deze ruimte dichtbij de lopende fabrieksprocessen te liggen. Sinds de aanleg van onze oorspronkelijke serverruimte is het belang van IT voor onze primaire bedrijfsprocessen alleen maar verder toegenomen. Dit alles vormde de aanleiding om de bestaande IT-omgeving naar een nieuwe main equipment room te verplaatsen. Deze room ligt verder van de lopende fabrieksprocessen.”
Rittal IT: Rittal Rimatrix met LCP DX
In een Remtech ruimte die volledig van de productieomgeving is afgesloten en brandveilig en inbraakwerend is, staan zeven Rittal Racks zij aan zij. Deze zijn voorzien van LCP DX inline, monitoring en modulaire UPS. Deze room in room serverruimte is voorzien van een verhoogde vloer, brandwerende systeemwanden en waterdichte plafonds. Daarnaast zorgt het ervoor dat de veiligheid van de IT-componenten zelfs bij een felle brand gewaarborgd blijft. Aan de achterzijde van de IT-racks wordt de warme lucht uit de serverracks door een Hot Aisle Cube volledig van de rest van de ruimte afgesloten. Hierdoor wordt kortsluitlucht voorkomen en een optimale energie-efficiëntie wordt bereikt.
De warme lucht uit deze ‘warme gang’ wordt door twee Rittal inline LCP DX koelunits van 20 kW snel, stil en efficiënt naar een constante temperatuur van 22 graden Celsius teruggekoeld en aan de voorzijde van de racks aangeboden. Deze LCP DX units bieden een n+1 redundantie en zijn op strategische posities tussen de serverracks geplaatst. Zo wordt de beschikbare koelcapaciteit optimaal benut.
Betrouwbaarheid en beschikbaarheid
Bij Moba is men zich ervan bewust dat een optimale beschikbaarheid van de server- en IT-netwerkapparatuur en een compromisloze dataveiligheid cruciaal zijn voor de bedrijfszekerheid. In de ultramoderne productieomgevingen draait alles immers om digitale gegevens. De digitale blauwdrukken van de Moba producten vertegenwoordigen de grootste waarde. Hierin ligt decennialang onderzoek en productontwikkeling besloten. Het is dan ook niet wonderlijk dat de onderneming ervoor kiest om het gebruik van cloud-based diensten voor de meest bedrijfskritische onderdelen zoveel mogelijk te beperken.
Robbert Reijnen, System Network Manager bij Moba: “Een van de sterke punten van het Rittal productsysteem is de modulariteit. Oudere en nieuwe systeemonderdelen bleken compatibel en maakten het mogelijk om onze nieuwe IT-omgevingen op basis van ons bestaande IT-concept uit te bouwen. Het tweede voordeel van Rittal is de internationale beschikbaarheid van de producten, waardoor we onze standaardisatie ook naar onze eigen IT kunnen doortrekken. En dan is er nog de internationale beschikbaarheid van Rittal producten. Daarom passen we ook voor onze klantoplossingen bij voorkeur Rittal behuizingen toe.”
Van Oostrum: “Wij bouwen al jaren op Rittal en kozen ook voor dit project voor de bewezen betrouwbaarheid van Rittal producten. Naast de hoge kwaliteit spreekt de modulariteit en veelzijdige inzetbaarheid in het voordeel van deze racks. De goede Rittal service en productopvolging, de veelzijdige redundantie- en monitoring-mogelijkheden, de schaalbaarheid en de voordelen van het samenwerken met een innovatie- en oplossingsgerichte toeleverancier maken dat we ook in de toekomst op Rittal zullen bouwen. De mensen bij Rittal luisteren goed naar hun klanten en zij houden van optimaliseren, net als wij hier bij Moba.”
Bent u benieuwd naar ervaringen van andere organisaties in de voedingsmiddelenindustrie? Lees dan de referentieverhalen van XPAR Vision, Van der Lee Seafish B.V, Cloetta of Huuskes. Wilt u meer weten over Rittal? Klik dan hier.